miercuri, 9 aprilie 2008

Anul 2008 - Anul Karajan

Intreaga lume sarbatoreste Anul Karajan. Vor avea loc numeroase evenimente speciale in intreaga lume pentru a sarbatori centenarul Karajan.

Unul dintre cei mai renumiti si influenti muzicieni clasici ai secolului 20, Herbert von Karajan, ar fi implinit 100 de ani anul acesta. Deutsche Grammophon – labelul la care a inregistrat sute de piese care s-au vandut in peste 150 de milioane de exemplare pana la aceasta data – impreuna cu intreaga lume muzicala sarbatoresc centenarul marelui dirijor printr-o colectie extraordinara de piese.

Printre titlurile importante se numara Karajan Gold, o compilatie de greatest hits a dirijorului; un DVD intitulat Karajan – Or Beauty As I See It; doua inregistrari live de la Opera de Stat din Viena - Die Frau ohne Schatten semnata Richard Strauss si Fidelio de Beethoven, piesa care va fi lansata pentru prima data, si un set de 10 CD-uri Karajan Master Recordings, care pot fi achizitionate si individual.

Lista completa a lansarilor poate fi gasita aici.

Pe 5 aprilie, ziua in care s-au implinit 100 de ani de la nasterea dirijorului, acesta a fost sarbatorit la casa Mozart din Salzburg, orasul in care Karajan s-a nascut, a studiat si deasemenea locul in care a si murit in 1989. In noiembrie 2007, festivitatile “Anulul Karajan” au fost lansate cu o redeschidere publica a arhivelor sale intr-o noua locatie in aproprierea casei Mozart.

Karajan pe pelicula este un nou documentar despre dirijor realizat de regizorul nominalizat la Oscar Robert Dornhelm, Karajan – or Beauty As I See It, a fost vizionat pe 30 martie la Opera de Stat din Viena, acolo unde Karajan a fost director artistic din 1957 pana in 1964.

Alte evenimente filmografice: intre 5-11 aprilie Suntory Hall din Tokio prezinta Festivalul de Film Karajan, incluzand cea de-a cincea Simfonie a lui Beethoven in interpretarea filarmonicii din Berlin.

TV si radio: in Japonia, pe 5 aprilie, televiziunea NHK i-a dedicat 11 ore de emisie lui Karajan, in timp ce in SUA va exista un program special Karajan la Postul National de Radio.

In Romania, 5 aprilie a fost declarata Ziua Herbert von Karajan: de la 7 dimineata pana la miezul noptii , play list-ul postulului national de radio a inclus doar piese din repertoriul lui Karajan in exclusivitate.

In Marea Britanie, emisiunea Archive Hour de la postul Radio 4 BBC pe data de 22 martie a fost dedicata lui Karajan. Pe 12 iulie Radio 3 va prezenta un documentar despre dirijor, iar in saptamana urmatoare ii vor dedica lui Karajan matinalul Classical Collection.

Concerte

Pe 10 aprilie, Orchestra Filarmonica din Londra – cu care Karajan a avut o colaborare de succes inca din 1947 – prezinta un concert aniversal special la Royal Festival Hall.

Pe 15 august la Festivalul din Salzburg – acolo unde, in 1933, Karajan a dirijat pentru prima data in 1933, si a fost director artistic din 1957 pana in 1964 – Filarmonica din Viena, “cealalta orchestra“ a lui Karajan – cu care a si debutat in 1934 – va interpreta Recviemul lui Brahms, o opera pe care dirijorul a inregistrat-o de patru ori.

Opera

Pe 5-6 aprilie la Zurich, doua opere cu care acesta a fost adesea asociat, Der Rosenkavalier si Die Fledermaus, au fost interpretate ca un tribut pentru Karajan, dirijate de austriacul Franz Welser-Möst.

Si, in final, se vor tine conferinte dedicate maestrului si operei sale, evenimente notabile avand loc pe 28 mai si 4 iunie in Torino, unde Karajan a inregistrat cateva piese de exceptie.

Lista ramane deschisa pe parcursul Anului Karajan.

Niciun comentariu: