Acesta este titlul unui reportaj publicat in cotidianul International Herald Tribune si realizat la Sfantu Gheorghe, in Harghita, in care se vorbeste despre aspiratiile autonomist-teritoriale ale secuilor din judetele Harghita, Covasna si Mures.
Romania este subiect in presa internationala nu doar prin Summitul NATO de la Bucuresti, ci si prin soarta minoritatii maghiare, in special a secuilor. Asta in contextul recentei proclamari a independentei provinciei Kosovo.Minoritatea maghiara nu sustine nicaieri mai mult ca in Romania cererea de independenta, scrie cotidianul "International Herald Tribune" in editia de ieri, intr-un material ce analizeaza consecintele episodului Kosovo, precizand ca Tinutul Secuiesc constiuie o realitate iminenta, spune ziarul Ziua.
Publicatia noteaza ca intensificarea solicitarilor de autonomie prezentate de secuii din Romania sugereaza ca independenta Kosovo ar putea avea influenta si in tari membre UE, nu numai in cele din afara spatiului comunitar.
Cei care au sustinut ca aparitia statului Kosovo stabileste un precedent negativ se refereau la conflictele inghetate din afara UE, cum sunt cele din Abhazia si Osetia de Sud (Georgia) sau Transnistria (Republica Moldova), insa, chiar si in spatiul european, granitele sunt adesea arbitrare, apreciaza cotidianul citat.
In articol se comenteaza faptul ca propunerea privind un stat semiautonom - Tinutul Secuiesc - constituie o realitate iminenta, in conditiile in care minoritatea maghiara crede ca a venit timpul sa ceara independenta.
"Sansele lor de succes par reduse, dar secuii insista pe aceasta cale, spre mahnirea romanilor din zona, care afirma ca, in calitate de minoritate locala, au mai putine drepturi decat au etnicii maghiari, minoritari la nivel national", apreciaza publicatia.
“Minoritatea maghiara de aici, cunoscuta drept secui, crede cu fermitate ca vremea independentei a venit si ca propunerea sa, privind crearea unui stat semiautonom, Tara Secuilor, este o realitate necesara”, se arata in textul semnat de Nicholas Kulish, seful biroului de la Berlin al prestigiosului “New York Times”.
"Kosovo este un exemplu, chiar unul foarte clar, ca, daca o comunitate vrea sa se autoguverneze, trebuie sa isi sustina foarte tare dorinta", a declarat, pentru jurnalistii de la IHT, Csaba Ferencz, vicepresedintele Consiliului National al Secuilor.
Spre deosebire de albanezii din Kosovo, secuii cer autonomie in interiorul granitelor Romaniei, lasind politica externa si apararea nationala in miinile guvernului de la Bucuresti”, mentioneaza jurnalistul american, citat de Cotidianul.
Articolul vorbeste despre soarta maghiarilor inainte si dupa Dictatul de la Trianon, dar si din perioada regimului comunist, atunci cind Ceausescu a dispus schimbarea compozitiei etnice a Tinutului Secuiesc, prin mutarea masiva de romani in regiune.
In contextul descris de publicatie, deputatul de Covasna al UDMR, Antal Arpad Andras, candidat la Primaria Sfantu Gheorghe, a declarat ieri ca, daca va fi ales primar, va milita pentru obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc si le va explica romanilor ca nu au motive sa se teama.
El a sustinut ca mesajul sau catre comunitatea romaneasca este foarte clar, intrucat toata lumea ii cunoaste convingerile politice, toti stiu ca vrea autonomie. Antal a adaugat ca, in acelasi timp, doreste sa transforme Sfantu Gheorghe intr-un oras mai civilizat, in care si romanii se vor simti mai bine.
"Romanii, insa, trebuie sa accepte acest lucru, respectiv ca eu sunt un autonomist si le garantez romanilor ca in autonomia care se va face ei nu vor pati absolut nimic, vreau sa ramana aici si sa lucreze impreuna cu maghiarii", a spus udemeristul.
Potrivit unui alt articol din Ziua, desi UDMR-ul este acuzat de nationalistii romani ca sunt varful de lance in lupta pentru autonomia secuilor, membri ai Partidului Civic Maghiar le raspund acestora ca UDMR nu mai prezinta opiniile secuimii, parerile acestora schimbandu-se in functie de coalitiile de guvernare din care fac parte.
Inca din 1996, ei sunt in Guvern, si ajunsi acolo reprezinta interesele majoritatii romane, si nu ale minoritatii ungare. Am respectat intotdeauna legile Romaniei in lupta pentru autonomie, dar daca nu se va termina bine, tensiunile vor escalada. Avem informatii ca nemultumirile se vor transforma conflicte", a declarat Zoltan Gazda, presedintele Partidului Civic Maghiar
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu