marți, 8 aprilie 2008

Putin ameninta Ucraina si Georgia

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a amenintat ca, in cazul in care Ucraina va fi inclusa in Planul de actiune pentru aderare (MAP), Rusia va cere oficial Kievului restituirea Peninsulei Crimeea si regiunile din estul Ucrainei.
Vineri, in ultima zi a summitului Aliantei de la Bucuresti, in cadrul Consiliului Rusia-NATO, presedintele Rusiei Moscova Putin le-a spus liderilor tarilor NATO ca ,,Ucraina are toate sansele sa nu mai existe ca stat in granitele actuale", citeaza Ziua.

Rusia nu va ezita sa distruga unitatea teritoriala a Ucrainei si a Georgiei, daca acestea sunt invitate sa adere la NATO, a amenintat liderul rus. In acest fel, Rusia ar putea sa-si incorporeze anumite regiuni, precum Peninsula Crimeea, dar si estul Ucrainei.

Presedintele rusilor considera ca extinderea Aliantei catre granitele Rusiei este o amenintare directa la adresa intereselor Federatiei. Impotriva ei, „Moscova va lua contramasurile potrivite”, a mai spus liderul de la Kremlin in cadrul reuniunii desfasurate cu usile inchise.

Cand s-a atins subiectul Ucraina, Putin parca a luat foc, adresandu-se direct presedintelui american, el a izbucnit: «George, tu chiar nu intelegi ca Ucraina nu este stat? Ce reprezinta Ucraina? O parte a teritoriilor ei sunt ale Europei de Est, iar cealalta parte, cea mai consistenta, reprezinta donatia noastra catre Kiev!», relateaza Gandul, citand o sursa din delegatia unei tari NATO care a participat la intalnirea cu Putin de la Bucuresti.

“Rusia a amenintat clar ca daca Ucraina va fi invitata in MAP, atunci ea va incepe demersurile oficiale vindicative cu privire la Crimeea si la regiunile din estul Ucrainei“, a afirmat, pentru Kommersant, acelasi oficial. Cat despre Georgia, Moscova va recunoaste imediat independenta Abhaziei si a Osetiei de Sud, daca acest stat ar fi inclus in MAP (Membership Action Plan).

Niciun comentariu: